ägg

Ett äggs beståndsdelar

1. Kalkskal

2. Yttre skalhinna

3. Inre skalhinna

4. Äggsnodd

5. Tunn vita

6. Tjock vita

7. Gulmembran

8. Latebra, primärgula

9. Groddskiva inklusive påse

10. Mörk gula

11. Ljus gula

12. Tunn vita

13. Äggsnodd

14. Luftblåsa som bildas mellan skalmembranen

15. Kutikula (skyddande hinna över skalet)

 

 

  • Gulan i ägg  från hönor som får gå fritt och beta gräs har högre halt av Omega-3, än inomhus höns. 
  •  Gulans färg påverkas  av kosten  majs,klöver,nässlor och kålrötter är foder som ger gulare ägggula.  
  •  Äggskalsfärgen beror inte på vilken färg hönan har på fjädrarna, vita hönor kan värpa bruna ägg och bruna hönor kan värpa vita ägg. men hönans öron har samma färg som äggskalet.
  •  I ägget finns 2 äggsnoddar deras uppgift  är att hålla gulan på plats.
  •  Blodfläckar i ägget betyder inte att ägget är befruktat. De uppstår då ägget lossnar från äggstocken
  •   Är ägget befruktat syns det en liten grodd som är en 5 millimeter stor fläck på gulan.
  •   Ett fågelägg består av en enda cell - äggulan.
  •   Ett ägg som är tvättat håller i 4 veckor medans ett otvättat ägg kan hålla upp till 6 månader,om det förvaras rätt.
  •   Ägg kan man faktiskt ha  i kylskåp i en vecka eller mer,och sedan läggs det i kläckare eller under en ruvhöna och få kycklingar
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)