ägg
Ett äggs beståndsdelar
1. Kalkskal
2. Yttre skalhinna
3. Inre skalhinna
4. Äggsnodd
5. Tunn vita
6. Tjock vita
7. Gulmembran
8. Latebra, primärgula
9. Groddskiva inklusive påse
10. Mörk gula
11. Ljus gula
12. Tunn vita
13. Äggsnodd
14. Luftblåsa som bildas mellan skalmembranen
15. Kutikula (skyddande hinna över skalet)
- Gulan i ägg från hönor som får gå fritt och beta gräs har högre halt av Omega-3, än inomhus höns.
- Gulans färg påverkas av kosten majs,klöver,nässlor och kålrötter är foder som ger gulare ägggula.
- Äggskalsfärgen beror inte på vilken färg hönan har på fjädrarna, vita hönor kan värpa bruna ägg och bruna hönor kan värpa vita ägg. men hönans öron har samma färg som äggskalet.
- I ägget finns 2 äggsnoddar deras uppgift är att hålla gulan på plats.
- Blodfläckar i ägget betyder inte att ägget är befruktat. De uppstår då ägget lossnar från äggstocken
- Är ägget befruktat syns det en liten grodd som är en 5 millimeter stor fläck på gulan.
- Ett fågelägg består av en enda cell - äggulan.
- Ett ägg som är tvättat håller i 4 veckor medans ett otvättat ägg kan hålla upp till 6 månader,om det förvaras rätt.
- Ägg kan man faktiskt ha i kylskåp i en vecka eller mer,och sedan läggs det i kläckare eller under en ruvhöna och få kycklingar